Position: sygdoms > hovedpine >

stamtræ & Parkinsons sygdom

   Parkinsons sygdom, eller PD , er en fremadskridende neurologisk sygdom, hvor beskadigede hjerneceller forringe bevægelser og muskel kontrol . I henhold til Parkinsons sygdom Foundation , typisk sygdommen udvikler sig efter alder 55 og påvirker 4 til 6000000 mennesker verden over. Forskere har isoleret et gen , der forårsager en type af PD i nogle familier , men kun omkring 2 procent af alle tilfælde er arvelig. Yderligere genetisk forskning kan hjælpe med at afklare , hvilken rolle slægtshistorie og andre risikofaktorer spiller i udviklingen af sygdommen .

slægtsforskning


Eksperter debat betydningen af familie- historie som en risikofaktor for Parkinsons sygdom . Det Nationale Institut for Neurologiske Lidelser anslår , at 15 til 25 procent af folk med PD har en kendt relativ med sygdommen , men mere end halvdelen af disse sager involverer den sjældne , tidlige debuterende form af sygdommen . I typiske tilfælde er familiens historie en dårlig indikator for PD , selvom risikoen kan være en smule højere, hvis den relative er en søskende i stedet for en forælder eller et andet familiemedlem .

Genetics


Genetiske undersøgelser hjælpe forskerne at lære , hvilke gener der ( grundlæggende " oplysninger enheder " af menneskelige DNA ) og genmutationer ( andre former af det samme gen ) er associeret med Parkinsons sygdom . Den menneskelige krops 20. 000 til 25. 000 gener bestemme egenskaber såsom hårfarve , højde og blodtype , samt gøre det muligt for kroppen at udføre nødvendige opgaver. Bestemte gener påvirker sandsynligheden for at udvikle en sygdom .

Betydning


Forskere har opdaget 13 gener forbundet med Parkinsons sygdom , men det er fortsat uklart, præcis hvor genetik indflydelse på, hvem gør og ikke udvikler sygdommen . Kun én gen betragtes som " kausal ", der betyder dens tilstedeværelse alene er nok til at garantere, at en person i sidste ende kommer til at lide af Parkinsons sygdom . I henhold til Parkinsons sygdom Foundation , er denne type gen sjældne , tegner sig for blot en lille minoritet af PD sager .

Misforståelser

Forskere fornyet overvejelse tidligere accepteret ideer om Parkinsons sygdom . I fortiden , ville de undersøge generationer af samme familie til at finde et mønster , og hvis ingen mønster fandtes , ville de konkludere , at generne spiller nogen rolle i sygdommen . Men nu , forskerne forstå, at både overdrevent drikkeri af godt vand og eksponering for visse pesticider og herbicider øge forekomsten af sygdommen , hvilket betyder, at familier , der har opdrættet eller boet i landdistrikter i generationer kan have øget risiko på trods af manglen på en arvelige mønster .

Genetiske tests

Gentest for PINK1 gen, kendt for at forårsage Parkinsons sygdom hos nogle mennesker , er nu tilgængelig . Normalt dog gøre sundhedspersonale ikke rådgive sådanne forsøg , fordi PINK1 gen er ansvarlig for kun 2 procent af tidlig debut PD sager . Det Nationale Human Genome Research Institute enig i, at genetiske test for PD er af begrænset nytte , men det fraråder folk at tale med en læge eller genetiske professionelle , hvis de har brug for flere oplysninger for at træffe en beslutning.
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------