Position: sygdoms > influenza >

cortisol niveauer: spyt test vs blodprøve

   Cortisol er et hormon, der produceres af binyrerne ( over nyrerne ) . Fra at bryde ned protein , glukose og lipider til at opretholde blodtrykket og regulering af immunsystemet , er det afgørende for et godt helbred til at opretholde en normal cortisol niveau

Betydning

Labs kan teste cortisol niveauet i blodet , spyt og urin prøver at vurdere cortisol produktionen . Læger bruger kortisol test til at diagnosticere Cushings syndrom ( unormalt højt cortisol niveauer ) og Addisons sygdom ( unormalt lavt kortisol produktion ) .

Time Frame

Cortisol produktionen i vores kroppe følger , hvad der er kendt som en døgnvariation eller døgnrytme . Det hormon produktion stiger i morgen , topper omkring 8 om morgenen, og falder om aftenen , med den laveste cortisol niveau målt ved midnat .

Prøveindsamling

Laboratoriepersonalet trække blod fra en vene i armen for blod cortisol testning . For spyt test , tygger patienten på en bomuld rør i to til tre minutter , derefter placerer dem i en plastik rør til transport til laboratoriet .

Fordele

spyt test er noninvasiv , mere bekvem og mindsker stress , som kan være forbundet med en blodprøve uafgjort . Stress kan forårsage en midlertidig stigning i kortisol niveauet .

Overvejelser

I både blod og spyt test , kan faktorer såsom graviditet , følelsesmæssig stress , visse lægemidler , fedme og sygdom øge cortisol niveauer . Hypothyreoidisme og steroid hormoner kan falde cortisol niveauer .

Ekspert Insight

Læger bruger spyt cortisol test oftere at hjælpe med at diagnosticere Cushings syndrom på grund af den lette indsamling af prøver på forskellige tidspunkter af dagen og sammenligne resultaterne .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------