Position: sygdoms > infektion >

klinisk kemi : acidose og alkalose

   Klinisk kemi er et område i patologi beskæftiger sig med analyse af kropsvæsker . I analysen af kropsvæsker , kan en patolog konstatere, at en person lider af alkalose (for meget alkali , eller base , i blodet ) eller acidose (for meget syre i blodet ) . Alkalose og acidose medfører en skævhed i blodbanen 's syre-base forhold og kan være livstruende , hvis de ikke behandles

Fakta


Blood pH skal holde sig inden for intervallet 7 . 35 til 7,45 , således at kroppens metaboliske processer og levering af ilt til væv fungere hensigtsmæssigt . Måling af alkalinitet eller surhed i et sammensat er løsningen pH -niveau . PH skalaen går fra 0 til 14. En værdi under syv betyder at løsningen er sure og en værdi over syv betyder løsningen er grundlæggende . En værdi på nøjagtig syv angiver en løsning , der er neutral eller lige sure og basiske-eller stort set vand . Acidose er et overskud af syre i blodet , hvilket får blodets pH at falde under 7 . 35 . Alkalose er et overskud af alkali ( base ) i blodet , hvilket får blodets pH til at stige over 7,45 .

Typer


Der er to kategorier for syre-base forstyrrelser . Respiratorisk alkalose /acidose påvirker åndedræt og forårsager forandringer i kroppens kuldioxid koncentration . Metabolisk alkalose /acidose påvirker kroppens koncentration af bikarbonat . Lungesygdomme eller tilstande, der påvirker den normale vejrtrækning er den mest almindelige årsag til luftvejssygdomme ubalancer , mens stofskiftesygdom årsager er nyresygdom , svær opkastning og sygdomme normale stofskifte .

Struktur


Lunger og nyrer er de centrale organer , der er involveret i reguleringen af blodets pH -niveau . Kroppens stofskifte producerer primært kulsyre ( skabt af kuldioxid og vand ) , sammen med mindre mængder af mælkesyre , ketoacids og andre organiske syrer . Lungerne fjerne syre ud af kroppen gennem processen med at trække vejret . Når du indånder , du udånder kuldioxid . Nyrer udvise syrer gennem urinen . Hertil kommer , regulere de den bicarbonat ( en base ) i blodet . Både lunger og nyrer arbejder døgnet rundt for at fordrive syrer og regulere baser , at kroppen genererer .

Diagnose

Læger brug blodgas og elektrolytter til at diagnosticere alkalose og acidose . Blodgas er en gruppe af tests , der giver et øjebliksbillede af blodets indhold af ilt og kuldioxid sammen med blodets pH . Disse resultater kan bruges til beregning af størrelsen af bicarbonat er til stede i blodbanen . Elektrolytter er fire tests : natrium ( Na + ) , kalium ( K + ) , chlorid ( Cl-) og bikarbonat . Mængden af disse elektrolytter til stede i blodbanen kan indikere enten acidose eller alkalose .

Behandling

For både alkalose og acidose , det første behandlingsforløb er altid til at neutralisere den syre eller base i blodet . Når blodet pH er normaliseret , er den underliggende årsag behandles . Hvis den underliggende årsag er lungesygdom , kan behandlingen omfatte bronkodilatatorer at vende luftvejsobstruktion , og ilt hvis iltindhold i blodet er lavt .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------