Position: sygdoms > 3 >

health & æggestokkræft

   Æggestokkræft blev engang betragtet som " lydløs dræber ", men med øget opmærksomhed og teknologi , er kræft i æggestokkene bliver diagnosticeret meget tidligere end i tidligere år . Det er stadig en dødelig sygdom , men-det femte hyppigste dødsårsag hos kvinder . Hvert år er der flere kvinder bliver diagnosticeret med kræft i æggestokkene . Mere end 21. 000 kvinder hvert år vil blive diagnosticeret med denne livstruende sygdom , og cirka 14. 000 vil dø . Leve et sund livsstil , få rutine check- ups og at vide mere om denne dødelige sygdom kan i høj grad begrænse virkningerne af kræft i æggestokkene .

Hvad er kræft i æggestokkene ?


æggestokkene den kvindelige kønsorganer , der producerer æg til befrugtning og undfangelse . Disse organer , to på hver side af livmoderen , er på størrelse med en mandel . Normale celler er konstant afvejning og skabe nye celler , mens gamle celler dør ud . Men , kræft er unormal cellevækst , der får cellerne til at mutere og vokse hurtigt . Det betyder ikke dø ud let , så kræftceller til at komme ind i blodbanen og sprede sig til andre organer og væv .

Årsager og Typer af kræft i æggestokkene


Desværre er der ingen kendt årsag til kræft i æggestokkene . Men der er tre typer af kræft , der genererer i æggestokkene . Den første hedder epitelcelletumorer , og tegner sig for cirka 85 til 90 procent af de kræft i æggestokkene sager . Epitelcelletumorer form i vævet lag , der omgiver æggestokkene . Den anden type kaldes kønsceller svulster , som normalt rammer yngre kvinder . Kønsceller tumorer form i de celler , der producerer reproduktiv æg eller æg . Den tredje type af ovariecancer kaldes stromale tumorer . Disse tumorer begynde i de celler , der producerer østrogen og progesteron , celler , der holder æggestokkene sammen .

Symptomer


Som med de fleste kræftformer , tegn og symptomer på kræft i æggestokkene generelt ikke være til stede , før de senere stadier af sygdommen . Desuden kan tegn og symptomer på kræft i æggestokkene kan forveksles med en anden sygdom , medmindre testet ordentligt . De mest almindelige symptomer er hyppig vandladning , bækkensmerter eller ubehag og mavesmerter , oppustethed eller ubehag . Yderligere tegn og symptomer omfatter en ændring i menstruationscyklus , lændesmerter , træthed , udvidet maven , smerter under samleje ( dyspareuni ) , tab af appetit eller følelse fuld , ændringer i afføring , og vedvarende gas , kvalme eller fordøjelsesbesvær . Planlæg en aftale med lægen hvis du oplever nogen af disse symptomer .

Risikofaktorer

Der er visse faktorer , der øger en kvindes chance for at få kræft i æggestokkene . Den vigtigste risikofaktor kaldes arvet genmutation . Der er to gener , der blev fundet med mutationer hos patienter med brystkræft , brystkræftgen 1 ( BRCA1 ) og brystkræft gen 2 ( BRCA2 ) . Disse gener , hvis det findes i en enkelt , der menes at øge risikoen for kræft i æggestokkene .

Der er flere andre risikofaktorer , der giver anledning til kræft i æggestokkene . En familie historie æggestokkene eller brystkræft kan øge risikoen for at pådrage sig sygdommen . Alder er en anden faktor , og de fleste generelt er risikoen stiger med alderen . Kvinder , der ikke har fået børn har en øget risiko , samt kvinder , der er infertile .

Forebyggende foranstaltninger

Der er flere måder at hjælpe med at reducere risikoen for at pådrage sig kræft i æggestokkene . En sund kost rig på antioxidanter har været kendt for at reducere risikoen for denne dødelige sygdom . Spise masser af frugt og grøntsager som avocado , hindbær , figner , appelsiner , kan rå gulerødder og broccoli være gavnligt . Også , rødvin , grøn og sort te , hvidløg og nødder medvirke til at reducere risikoen for at få kræft i æggestokkene . Ud over at spise sundt , hjælper motion reducerer stress , angst , depression og træthed og hjælpe med at holde din krop og sind både pasform og roligt .

Det er også mente, at ud over at have et barn , amning mindsker risikoen for kræft i æggestokkene . Tage p-piller i fem år eller mere menes også at reducere risikoen for kræft i æggestokkene på grund af østrogen i medicin . Andre metoder til forebyggelse kræver gennemgår enten en æggeleder ligatur , hysterektomi ( fjernelse af livmoder ) eller fjernelse af æggestokke ( fjernelse af æggestokke ) .

Tidlig diagnose

Forskere søger konstant efter en måde at screene for kræft i æggestokkene . Dette har imidlertid været vanskeligt at gennemføre , og der er kun to metoder for øjeblikket anvendes til screening af høj risiko patienter for denne sygdom . Denne første test er en transvaginal sonagram eller vaginal ultralyd , der kan afsløre en masse i æggestokken . Dog kan denne test ikke afgøre, om massen er kræft . Den anden test kaldes CA -125 til et protein fundet i blodet . CA -125 er generelt højere hos kvinder med kræft i æggestokkene . Dog kan kvinder med kræft i æggestokkene har normale niveauer af CA -125 , eller et højere niveau kan også angive en anden tilstand .

Uanset om du kan være høj risiko for kræft i æggestokkene , årlige check- ups , herunder bækken undersøgelser , er vigtige faktorer i forebyggelsen af kræft . Holde en sundheds- dagbog kan hjælpe med at holde styr på eventuelle symptomer, der kan vises . Hvis du oplever symptomer , planlægge en aftale med din gynækolog med det samme .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------