Position: sygdoms > 3 >

knoglemarv metastatisk sygdom

   Metastatisk kræft opstår, når kræftceller spredes fra den oprindelige tumor til andre dele af kroppen . Knogler er en fælles sted for disse kræftceller til at starte stigende, og dette medfører metastaserende knoglekræft . Knogle metastatisk sygdom vil opstå i mange patienter med kræft på et tidspunkt i løbet af deres sygdom , og det kan påvirke marv eller ydersiden af knoglerne

metastatisk kræft


Når kræftceller afbryde fra den oprindelige tumor , kan de rejse gennem blodbanen eller lymfesystemet ( dette inkluderer lymfeknuder og skibe ) til andre dele af kroppen . Normalt disse celler dør undervejs , men nogle gange er de vil bosætte sig i et nyt område , som f. eks knoglemarven . Dette kan forekomme i alle knogler i kroppen , men vil oftest ske i skakte af den lange knogler i kroppen, såsom ben .

Symptomer


Det mest almindelige symptom på knoglemarv metastaser er knoglesmerter . I begyndelsen kan denne smerte komme og gå og være lettet med motion , men efterhånden som sygdommen skrider frem , kan smerten blive konstante og forværres af aktivitet . Patienterne kan også opleve hævelse , stivhed eller ømhed i knoglerne . Anæmi, eller lavt antal røde blodlegemer , kan også angive knoglemarvskræft . Disse symptomer kan have mange årsager , så det er vigtigt at tjekke med en læge at afgøre, om de er forårsaget af kræft .

X-ray Diagnose


Det er vigtigt at diskutere med en læge nogen af de symptomer, der er relateret til knoglemarv metastaser . En X-ray scanner er en måde at opdage visse typer af knoglemetastaser . Den kan registrere både osteolytiske metastase , hvor knoglerne er blevet gjort mindre tætte af kræft , og osteoblastiske metastase , hvor knoglerne er blevet gjort mere kompakt . Osteolytiske metastase viser sig på en X-ray scanner som mørke pletter , og osteoblastiske metastase viser sig som hvide pletter .

Andre knoglescanninger

En radionuklid knoglescanning bruges ofte til at afgøre, om en cancer har spredt til benet marv . I denne teknik , er patienten injiceres med et radioaktivt stof, kaldet en " markør ", som er tiltrukket af syge knoglemarv i hele kroppen . Computertomografi ( CT ) skanning ligner X-ray scanner , men i stedet for at tage et enkelt billede , roterer rundt om patienten , idet flere fra forskellige vinkler til at give en detaljeret tværsnit af en del af kroppen . Magnetisk resonans imaging ( MRI ) bruger stærke radiobølger og magneter til at gøre et kort over kroppen . MR-scanninger er nyttige for at kigge på rygmarven . I en positron emission topografi ( PET ) -scanning , er radioaktivt sukker sprøjtes ind i blodbanen . Kræft områder vil absorbere disse sukkerarter hurtigere end almindelige celler , hvilket giver lægen et billede af , hvor kræften er . Blodprøver , såsom test til kontrol af calcium niveauet i blodet eller opdage anæmi , kan også bruges til at diagnosticere knogle metastatisk sygdom . Når en kræftsvulst område registreres, kan en biopsi være nødvendig .

Behandling

Knoglemarv metastase behandles typisk ved at målrette den oprindelige kræft , der forårsagede den . Denne kræft kan behandles med kemoterapi eller hormonbehandling. Hvis metastatisk kræft har ødelagt betydelige mængder af knoglemarv , kan en knoglemarvstransplantation være nødvendig. Hvis kemoterapi er succes i behandling af kræft , vil symptomerne på knoglemarven metastaser forsvinder ofte .

Forebyggelse

Den eneste måde at holde en kræft i at sprede sig til knoglemarv eller nogen anden del af kroppen er at behandle det, før det har en chance for at sprede . Tidlig opdagelse er afgørende, og screeninger som mammografi er nødvendige for at afsløre kræft , før den kan begynde at sprede sig. Det er vigtigt at diskutere med en læge , hvad screeninger er nødvendige og hvor ofte de skal gives til opdage kræft så tidligt som muligt .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------