Position: sygdoms > 3 >

Forskellen mellem neutronstråling & IMRT

   Det kan synes en usandsynlig allieret , men ioniserende stråling kan ofte være en potent våben i kampen mod kræft . I løbet af de seneste årtier , har teknologien til rådighed for stråling onkologer blive mere og mere sofistikerede , nye teknikker som intensiteten-moduleret stråleterapi ( IMRT ) giver lægerne mulighed for at øge dosis af stråling til svulsten , mens besparende raske væv . Andre metoder som neutron terapi forsøger at dræbe flere kræftceller ved hjælp af forskellige former for stråling

Typer


Den mest grundlæggende forskel mellem intensiteten-moduleret stråleterapi ( IMRT ) og neutron terapi ligger i den type af stråling , de bruger . IMRT angriber tumor med X-stråler ( elektromagnetisk stråling ) , mens neutron behandling bombarderer den med en strøm af subatomare partikler kaldet neutroner . Lineær energioverførsel ( LET ) måler hastighed , hvormed stråling leverer energi . Neutron terapi har højere LET , hvilket betyder, at neutron behandling er i stand til at påføre mere skade på tumorceller , men af samme grund er det også i stand til at påføre mere skade på raske celler .

Funktion


IMRT bruger computer-styrede X-ray acceleratorer til at forme stråler af X-stråler og levere dem fra forskellige vinkler , maksimere dosis til målet og samtidig minimere skader på sundt væv . Moderne hurtigt neutron terapi bygger på multileaf kollimatorer-tandet enheder med justerbare " blade " lavet af heavy metal , som kan absorbere partikler-at forme neutron stråle ; stråling er typisk leveres fra flere vinkler i disse systemer.

Effekter


Den store fordel ved IMRT ligger i evnen til at maksimere dosis til svulsten . Skader til raske væv traditionelt havde begrænset mængden af stråling onkologer kan finde anvendelse, og samtidig øge intensiteten ville dræbe flere kræftceller , ville det også skade andre celler så godt. IMRT giver større præcision og giver onkologer at bruge doser , som vil dræbe så mange kræftceller som muligt . Neutron terapi er fordelagtigt at de hurtige neutroner er mere dødbringende for kræft , men de har også potentiale til at forårsage flere bivirkninger .

Betydning

De første forsøg med neutron terapi resulterede i svær toksicitet og bivirkninger . Mens moderne teknikker giver en højere grad af præcision , neutron terapi har endnu at blive udbredt . Ifølge Seattle Cancer Care Alliance , er neutron terapi i øjeblikket tilbydes på kun tre centre i USA. Det har vist sig at være effektiv mod spytkirtlerne tumorer og visse andre kræftformer , en 2008 kommentar til Medicinsk Fysik web , bemærker dog, at " der nu stadig meget få fortalere for hurtigt neutron terapi . " IMRT , på den anden side har nydt stigende popularitet lige siden sin fremkomst i slutningen af 1990'erne og er i øjeblikket tilbydes af mange kræftbehandling centre .

Overvejelser

Mens IMRT er steget præcision i forhold til traditionelle strålebehandling , fejl kan stadig til tider forekomme . En januar 2010 artikel i " New York Times " fortalte en række sager , hvor patienterne havde lidt massiv radioaktiv overdosis med IMRT , normalt på grund af menneskelige fejl eller mangelfuld uddannelse . Artiklen bemærkede, at disse former for alvorlige fejl er sjældne , men mindede læserne om, at risikoen for fejl foreligger, selv med avanceret computer- kontrollerede systemer som dem nu i fælles brug .

Potentielle

Både neutron terapi og IMRT har fordele , der kan gøre dem mere hensigtsmæssigt at behandle visse svulster eller betingelser. Hvis du har spørgsmål om, hvilken behandling opnår bedre resultater for dig , den bedste person til at høre er din onkolog eller din læge .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------