Position: sygdoms > 4 >

strålebehandling bivirkninger

   Strålebehandling anvendes til cancerpatienter . Det sker ved at bruge stråler af høj energi X-stråler eller partikler til at dræbe kræftceller eller krympe kræft vækster. Strålebehandling typisk kommer fra lande uden for kroppen ; høje bjælker er koncentreret om områder , der berøres af kræft . Stråling virker ved at skader på det genetiske materiale i celler , der styrer væksten og delingen af celler . Strålebehandling kan anvendes alene eller i kombination med andre kræftbehandlinger såsom kemoterapi

Bivirkninger af strålebehandling


Mens målet for strålebehandling er at dræbe kræftceller , er nogle raske celler også tabt i processen , hvilket er en negativ sideeffekt af stråling . Men det er vigtigt at bemærke, at der gøres en indsats for at ødelægge så få normale celler som muligt .

Ud over at ødelægge raske celler , kan stråling forårsage hårtab på behandlingsstedet , træthed , irritabilitet , hudirritation , mundtørhed , hoste , synkebesvær , åndenød , kvalme , diarré , blæreproblemer , opkastning , earaches , ondt i halsen og ondt i kæben . Derudover kan stråling påvirke den måde, maden smager på nogle kræftpatienter .

Mens mange bivirkninger fra stråling udvikle straks , nogle udvikler senere i sjældne tilfælde . Der er dog ingen smerte følte under stråling og der lægges stor vægt på at sikre , at patienterne er så behageligt som muligt under behandlingen .

Positive effekter fra stråling kan opstå umiddelbart , eller det kan tage uger eller måneder for kræft til at reagere på behandlingen . Hver situation er forskellig og afhænger af typer og antal af behandlinger samt sværhedsgraden af kræft .

Håndtering Stråling Side Effects


For at holde sig så sunde som muligt, og modvirke nogle af de bivirkninger af strålebehandling , er der adskillige skridt , at patienter kan tage . Disse ting omfatter spise en sund og afbalanceret kost , at få masser af hvile for at undgå træthed , at tage sig af huden i behandlingsområdet ved at blive væk fra bånd , bandager , og irriterende ingredienser i lotion , cremer og andre produkter , undgå ekstrem varme eller kulde på behandlingsområdet , og undgå solen til de ramte områder .

Beskæftiger sig med specifikke bivirkninger kan være forskellige for hver patient . Dem, der lider af ekstrem træthed kan bede familie eller venner om hjælp med daglige opgaver , prioritere at få vigtige ting gjort eller balance hvileperioder med aktivitet perioder . De, der har problemer med huden, efter stråling bør undgå stramt tøj i udstrålede området , undgå cremer , lotions og kosmetiske produkter på det berørte område , undgå hårfjerning i området og undgå at gnide eller kradse området .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------