Position: sygdoms > 4 >

guide til din PSA-test

   Ifølge den amerikanske Cancer Society , er en ud af seks mænd i Amerika diagnosticeret med prostatakræft . PSA -testen er en nøglekomponent af kræft opdagelse og forebyggelse . En PSA-test tester din niveauer af Prostata Specifikt Antigen ( PSA ) . Din prostata kirtler producere dette protein , som alle mænd har i små mængder i deres serum . Prostatakræft og /eller andre prostata lidelser kan medføre en stigning i denne PSA-niveau , hvor testen er designet til at detektere

Hvornår til at blive testet


Ifølge National Omfattende Cancer Center , mænd skal være mere aggressiv og få afprøvet så tidligt som 40 år . Der er en højere risiko i mænd fra afrikansk afstamning eller mænd med en eller flere familiemedlemmer, der tidligere har været diagnosticeret . Det anbefales af den amerikanske Food and Drug Administration , at lægerne tilbyder PSA og DRE til patienter årligt hos mænd 50 år og ældre , og dem større risiko ( cancer. gov ) . Testen kan også gives på din anmodning, hvis du har symptomer som vandladningsproblemer , og bækken eller rygsmerter .

Test


En blodprøve er givet at måle PSA , og anses mest effektive i begyndelsen af detektion . Prøven er herefter til et laboratorium , hvor PSA niveauer er analyseret. Selv om der er begrænsninger på prøve , har FDA godkendt den at overvåge patienter med en anamnese med kræft for at se om kræften er kommet tilbage , og som en form for tidlig påvisning for prostatakræft .

En prostatakræft screening består af denne PSA-test sammen med en DRE ( digital rektal eksamen ) , som kan afsløre prostatakræft hos mænd uden symptomer . Lægen vil planlægge en aftale for dig at komme ind , og han vil udføre testen selv , ved at tage dit blod for PSA test og udføre DRE . At udføre DRE , lægen starter ved at have du lægger på din side med dig knæet er op eller har du står op med din krop bøjet i taljen . Han indsætter sin smurt finger i rektum og føler prostata kirtler gennem endetarmen væggen for bump eller unormal områder . Under den individuelle eksamen , du måtte have lyst til at urinere og føle korte ubehag , hvis prostata er hævet eller betændt . At forberede sig til prøven skal du give en prøve før din DRE og flere uger efter din din prostata biopsi .

PSA prøveresultater


Når resultaterne af PSA- test er tilbage , vil lægerne analysere dine PSA niveauer . En normal PSA -niveau er ethvert beløb mindre end 4. 0ng pr ml eller nanogram i hver milliliter blod . Hvis dine niveauer er mellem 4,0 og 10. 0ng/ml så er der en 25 % chance du måske har kræft . The American Cancer Society rapporterer, at niveauerne over 10. 0ng/ml øge din risiko til 67 % . Når patienterne koncentrationen viser en øget risiko for kræft , vil en biopsi ( fjernelse af prostata væv med en nål styret af en ultralyd sonde i endetarmen ) være preformed ( Mayo Clinic ) . Når der er en diagnose , vil lægerne foreslå et behandlingsforløb , og derefter gentage PSA-test . Hvis niveauerne er meget lave eller uopdaget i blodet , behandlingen var vellykket .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------