Position: sygdoms > 4 >

hvordan er en prostata biopsi foretaget ?

  

transrektal prostatabiopsi


En prostata biopsi er en procedure , der udføres af en urolog at afgøre, om kræft er til stede i en mands prostata . Der er tre metoder , som disse biopsier udføres .

Det første , som er den mest almindelige , er det transrektal biopsi . Denne procedure sker gennem mandens endetarm .

Til at begynde proceduren , vil patienten sandsynligvis ligge ned med fødderne i stigbøjler eller ligge behageligt på sin side med sin top ben trukket frem . Indimellem kan han blive bedt om at knæle .

urolog vil derefter rengøre og sterilisere anus og administrere en narkose , som vil hjælpe med at lette smerter af proceduren .

En ultralyd maskine bruges til at guide en tynd nål ind i endetarmen og ind i prostata . Dette giver lægen mulighed for at se din prostata og for at sikre , at nålen bliver sat korrekt.

Nålen er hurtigt indføres gennem anus , hvor det vil trænge ind i huden og prostata . Nålen er normalt en sort , der er fjederbelastet , hvilket betyder, at nålen vil træde meget hurtigt . Nålen er så trukket ud . Inde i kanylen , er en meget lille mængde prostata væv hentes , der skal testes for kræftceller . Under en typisk rektal prostata biopsi , er seks til tolv prøver fra flere områder af prostata . Dette er nødvendigt , fordi kræftceller kan findes på nogen del af prostata , så tester flere områder sikrer nøjagtighed .

Der kan være en lille klemme følelse som prostata biopsi prøverne er taget .
Hele proceduren tager normalt mindre end en time og foregår i en ambulant facilitet .

Patienter bør derefter hvile i flere timer efter indgrebet . Lys blødning fra endetarmen kan forekomme i to til tre dage efter den procedure,

Tranurethral prostatabiopsi


En anden mulighed for prostata biopsier er at have adgang til prostata gennem urinrøret-. åbningen i penis , hvorigennem sæd og urin exit .

Under en transuretral prostata biopsi , patienten ligger på ryggen , og hans fødder er holdt op i stigbøjler . Generel anæstesi eller spinal blokade er så administreres.

et instrument kaldet en cytoscope , som har en lille lys på højkant , så er indsat i urinrøret og føres ind i hulrummet , at husene prostata . Lægen kan visuelt kontrollere prostata for læsioner og tage vævsprøver ( biopsier ) via en lille curette ( skæring instrument ) , der er fodret via cytoscope .

Som med en rektal prostata biopsi , bør patienten hvile og undgå anstrengende aktivitet i flere timer efter indgrebet . Milde smerte kan opleves i et par dage efter indgrebet.

Transperineal prostatabiopsi


En anden form for prostata biopsi er transperineal procedure , hvilket sker ved at skære et lille snit i patientens mellemkødet ( området mellem penis og endetarmen ) . Lægen derefter indsætter en finger ind i patientens rektum at gribe fat i prostata og indsætter en nål gennem bækkenbunden incisionen at fjerne små stykker af væv fra kirtlen . Lokalbedøvelse , og lejlighedsvis generel anæstesi , kan anvendes .

Transperineal biopsier er ikke så populære som transuretral og transrektal procedurer .

Flere timers hvile anbefales at patienter, der gennemgår transperineal prostata biopsier . Lokaliseret smerte kan opleves i et par dage efter proceduren .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------