Position: sygdoms > 4 >

fordele og ulemper ved psa screening

   Prostata specifikke antigener ( PSA ) er proteiner produceret af celler i prostata . Screeningstest for PSA har været meget udbredt og anbefales til mænd , fordi en høj grad af disse antigener kan være tegn på en mulig tumor . Hos raske mænd , bør antigen niveau være ret lavt . Det skal bemærkes, at resultaterne af en PSA-test ikke er nok til at afgøre, om en mand har prostatakræft , eller blot en godartet prostata tilstand .

Tidlig Cancer Detection


En af de vigtigste aspekter i kampen mod enhver form for kræft er tidlig opdagelse . Fange kræft i sin vorden i høj grad forbedrer chancen for en effektiv behandling , og det er lige så sandt for prostatakræft som enhver anden form . Mens PSA screening ikke er et perfekt system , den udgør en måde, som mænd kan overvåge deres helbred .

Forbedring Metode


I et forsøg på at gøre PSA screening som relevante og nyttige som muligt , forskere og medicinske samfund er konstant på udkig efter måder at forbedre PSA screening -metoder . Dette omfatter under hensyntagen til PSA hastighed , hvilket betyder, at tage flere prøver over en vis periode , overvågning væksten i PSA i denne periode . Mange læger mener, at hurtigheden af denne vækst kan indikere mere om mulige tumorer end bare , om ikke niveauet er højt . Derudover er mere vægt på at sammenligne de to typer af PSA : gratis PSA , som cirkulerer i blodet , og fastgjort PSA , der forbliver på plads i cellerne . Vedlagte PSA synes at være en mere pålidelig indikator for kræft .

Overdiagnostik


Mens PSA-testen har sin positive , men også har sine begrænsninger . Selv om det kan synes , at enhver form for eventuel kræft opdagelse er bedre end ingen , nogle hævder, at det ikke er tilfældet . Overdiagnostik er et problem med PSA-test . Det er her en PSA-test fører til påvisning af ubetydelige kræfttilfælde, der normalt ikke ville medføre nogen sundhedsmæssige problemer for patienten . I disse tilfælde kan behandling og testning skabe unødvendige komplikationer . Dette omfatter blødning og inkontinens efter en biopsi , og de kendte komplikationer , der kan følge kirurgi og strålebehandling . Disse kan omfatte erektil dysfunktion og sygdom .

Falsk Resultater

PSA test er også kommet under kritik for at producere upålidelige resultater , herunder både falsk positive og falsk negative resultater. Kun omkring en fjerdedel af mænd fandt at have forhøjede PSA niveauer er der således diagnosticeret med kræft . Dette kan føre til risikable og unødvendige procedurer . På den anden side kunne PSA test viser et normalt niveau af PSA i blodet , selv om patienten har prostatakræft .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------