Position: sygdoms > 5 >

hvordan gør tamoxifen arbejde ?

   Siden midten af 1970'erne , har tamoxifen været et vigtigt våben i kampen mod brystkræft . Tamoxifen tages som en pille og virker ved at gribe ind med aktiviteten af det kvindelige hormon østrogen . Østrogen er vigtigt for kroppen på grund af sin rolle i forberedelsen af bryst og livmoder til reproduktion , kontrollere produktionen af kolesterol og bevare knoglestyrke . At forberede til reproduktion , østrogen får cellerne i brystet til at vokse og dele sig. Denne celledeling er nødvendig for en kvinde , hvis hun bliver gravid med henblik på at producere mælk .

Årsag


Kræft skyldes mutationer i en celles DNA . Selvom østrogen ikke medfører mutationer til DNA , dens evne til at forårsage cellevækst og deling betyder, at mange flere eksemplarer af muteret celle er skabt . Det større antal muterede celler øger risikoen for, at en person vil udvikle kræft . Hertil kommer, at hver gang en celle deler der er en risiko for, at en mutation vil finde sted .

Behandling


bryst celler har receptorer , hvor østrogen bindes . Dette danner en ny form , der derefter kan binde med coactivators , og det understøtter celleproliferation . Tamoxifen virker ved at binde med brystet cellereceptorer der forhindrer østrogen i at binde sig og blokerer celledeling . Cirka 75 procent af brystkræft har østrogen receptorer ( ER-positive ) . Tamoxifen er kun effektiv mod ER-positive brystkræft . Patienter , der er blevet behandlet for tidligt brystkræft ved operation eller strålebehandling , og hvis tumorer findes at være ER-positive kan sættes på tamoxifen i fem år. Ifølge National Cancer Institute , National Kirurgisk Adjuverende bryst og tarm Project ( NSABP ) studie fra 1981 til 1988 viste, at 68 procent af de patienter, der tamoxifen i fem år været kræft gratis for mere end ti år i forhold til 57 procent for dem, der fik en placebo . En fortsættelse af undersøgelsen fra 1987 til 1993 viste , at øge den tid tager tamoxifen til ti år ikke steget overlevelsesrater.

Forebyggelse


NSABP løb en anden undersøgelse , undersøgelse af Tamoxifen og Raloxifen ( STAR ) , der så på fordelen af tamoxifen i forebyggelse af kræft hos patienter i højrisikogruppen . Høj risiko faktorer omfatter en familiær disposition til brystkræft , der ikke har børn , højere alder ved første leverance af et barn , der begynder menstruation tidlig og overgangsalder indtræder sent i livet . Resultaterne af denne undersøgelse viste, at både tamoxifen og raloxifen reducerede risikoen for brystkræft med halvdelen.

Advarsel

Tamoxifen har nogle alvorlige bivirkninger , herunder øget risiko for livmoderkræft , slagtilfælde , blodpropper og grå stær . Generelt opvejer fordelene ved at tage tamoxifen meget risiciene . Men den oprettelse af nye behandlingsmuligheder , såsom aromatasehæmmere betyder, at patienter og læger er nødt til at overveje nøje , hvad der er bedst for den enkelte .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------