Position: sygdoms > 5 >

behandlinger ved hjælp af stråling

   Strålebehandling er en behandling , der anvendes til at skrumpe tumorer og dræbe cancerceller . Omkring 50 procent af folk, der er diagnosticeret med kræft , vil modtage en form for strålebehandling i deres behandlingsforløb . Stråling skader eller ødelægger både gode og dårlige celler i det område , der behandles ved at ændre deres genetiske materiale , hvilket gør det umuligt for cellerne til at vokse og formere sig . De fleste normale " gode " celler , dog er raske nok til at overvinde følgerne af den stråling og genvinde normal funktion

former for strålebehandlinger


Strålebehandling kan være interne eller eksterne . Ekstern stråling er oftest bruges, fordi det er non- invasiv . Ekstern stråling er leveret af en ekstern strømkilde og er normalt udført på en ambulant basis. Intern bestråling, forudsætter , at et radioaktivt anordning implanteres i eller i nærheden af svulsten. Det kræver som regel et hospitalsophold .

stereotaktisk Radio Kirurgi


Denne form for strålebehandling i virkeligheden ikke involverer operation . Det bruges til at levere en stor dosis af stråling til at ødelægge tumor væv i hjernen . Patientens hoved er placeret i en særlig ramme , og højdosis stråling er strålede direkte mod tumoren . Rammen anvendes til at holde patientens hoved i en nøjagtig position under stråling , så for ikke at beskadige raske væv omkring svulsten.

Intraoperative strålebehandling


En form for ekstern strålebehandling gives under operationen , det bruges til at behandle lokaliserede tumorer , som ikke er i stand til at være helt fjernet eller har en øget risiko for at vende tilbage i tilstødende væv . Efter kirurgen fjerner hele eller en del af tumoren , er en stor , høj-energi stråle af stråling rettet mod tumor . Særlige skjolde bruges til at beskytte det omgivende væv . Det er almindeligt anvendt i behandlingen af kolorektal -og skjoldbruskkirtelkræft , kræft i bugspytkirtlen og i tyndtarmen og er endda anvendes til behandling af bækken tumorer .

3- D Conformal strålebehandling

Med denne procedure , en tre-dimensionelle billede af svulsten er fremkommet ved en PET- scanning . Med dette billede vil der være særligt edb -programmer designe en behandling med anvendelse af en stråling stråle , der passer til formen af tumoren . Stråling er så rettet mod svulsten . Fordi den nøjagtige form af svulsten er kendt , er der lille chance for at skade sundt væv omkring svulsten . Dette er især nyttigt med uregelmæssige formede tumorer , såsom dem, der almindeligvis findes i prostata -, lunge- , næse og hjerne .

Støtteintensitet moduleret strålebehandlinger

IMRT er en type af tre-dimensionelle strålebehandling , der bruger pulserende radioaktive stråler , der normalt af varierende intensitet . Det bruges til at levere flere doser af stråling til forskellige områder af tumor på samme tid . Sædvanligvis er højere doser af stråling er anvendt til det indre af svulsten , mens lavere doser anvendes på yderkanten af tumor og nærliggende raske væv . Dette kan bruges til at levere en væsentlig højere dosis af stråling til tumor end med andre mindre kontrollerede midler .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------