Position: sygdoms > 5 >

hvad man kan forvente med glioblastoma multiforme ?

  

Diagnose


glioblastoma multiforme ( GBM ) er den mest almindelige form for hjernesvulst . Det er aggressive, er svært at behandle , og har ingen kendt årsag eller genetiske link . Symptomer på en gliom er varierede , på grund af den komplekse karakter af den menneskelige hjerne . Krampeanfald , talebesvær eller tænker , manglende koordinering , kvalme og hovedpine er almindelige symptomer . Dog kan en hjernesvulst kun korrekt diagnosticeret af en læge .

Outlook


GBM er en aggressiv form for kræft , og den mediane forventede levetid , der starter ved tidspunktet for diagnosen , er omkring 10 måneder. Men i modsætning til mange andre former for kræft , er glioblastoma multiforme usandsynligt, at metastaserer , eller spredes til andre dele af kroppen . Medvirkende faktorer til patientens forventninger omfatter patientens alder , fysiske sundhed og hvor hurtigt han søger behandling .

Behandling


Den første metode til behandling af GBM er ofte at kirurgisk fjerne en del af svulsten . På grund af den fysiske traumer forbundet med drift på hjernen , samt risikoen for at beskadige sunde dele af hjernen , tumor fjernelse er en potentielt farlig proces . Selv hvis processen går perfekt , er det vanskeligt , hvis ikke umuligt , at fjerne hele svulsten , som opskæring langt kan forårsage varige hjerneskader .

Postsurgical behandling varierer baseret på læge anbefalinger , men det vil består normalt af kemoterapi og strålebehandling . Kemoterapi består i at tage medicin har til formål at svække tumor , mens strålebehandling sker ved at bruge målrettet blaster af stråling til skade kræftceller . Begge disse behandlinger kan give kvalme og træthed .

fysiske effekter

De fysiske virkninger af GBM afhænge af, hvilken side af hjernen tumor er tændt. En tumor på venstre side af hjernen vil hæmme kontrol af højre side af kroppen , og vice-versa . Glioblasoma kan også forårsage desorientering og kan forringe hånd-øje koordination .

Foruden de direkte effekter af svulsten , Medicin til at behandle svulsten kan have negative fysiske effekter . For eksempel kan anti-epileptisk medicin forårsage en yderligere mangel på koordination , sammen med kvalme , sløvhed og muskelsvækkelse .

Mental Effects

Mental ændringer vil variere meget , afhængigt af placeringen af tumor . For eksempel kan en person ikke har nogen kortsigtede problemer med hukommelsen , men har svært ved at tale . Eller hun kan have vanskeligt overhovedet at tale , men har store problemer følgende instruktioner .

Selv symptomer varierer , problemer med fysisk koordination , hånd-øje koordination og kognitive vanskeligheder er almindelige . Vanskeligheder med hukommelse er også almindelige .

Emotional

At være diagnosticeret med glioblastom multiforme , er yderst vanskeligt følelsesmæssigt , både for patient og for kære . Tumor kan forårsage depression og irritabilitet , og selve situationen kan føre til følelser af depression , vrede og håbløshed for alle involverede parter . Disse følelser er normale , dog, og kan styres .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------