Position: sygdoms > 5 >

risikofaktorer for kræft i æggestokkene

   Kræft i æggestokkene er svær at diagnosticere i de tidlige faser på grund symptomer er ofte fraværende eller vage . En række faktorer øger en kvindes risiko for at udvikle sygdommen , hvoraf nogle ikke kan kontrolleres . Genetik er den væsentligste risikofaktor , og prøver foreligger , der kan påvise specifikke genmutationer

Kræft i æggestokkene


Kræft i æggestokkene oftest udvikler sig i epitel , som er det tynde væv dækning af æggestokkene , selv om det også kan udvikle sig i de celler, der producerer æg . Det har et par uspecifikke symptomer , der ofte er overset eller forvekslet med andre betingelser . Tidlig diagnose er vanskelig , og kræft er ofte diagnosticeret , når svulsten har allerede spredt sig til andre organer .

arvelige risikofaktorer


Genetik tegner sig for 10 procent af tilfældene af kræft i æggestokkene . En familie historie ovariecancer rejser en kvindes risiko for at udvikle sygdommen med 10 til 15 procent , ifølge Mayo Clinic . Risikoen er størst , hvis kvindens mor , søster eller datter har haft kræft i æggestokkene , selv om en historie af kræft i æggestokkene på fars side rejser også en kvindes risiko . Risikoen er også steget med en familiær disposition for brystkræft eller tyktarms-og endetarmskræft , og en kvinde, der har haft brystkræft har en endnu højere risiko . Tilstedeværelsen af en mutation i BRCA1 -genet , som er forbundet med brystkræft , rejser en kvindes risiko for kræft i æggestokkene op til 75 procent højere sammenlignet med en kvinde uden mutationen . En mutation i brystkræftgen BRCA2 øger risikoen for kræft i æggestokkene med op til 30 procent .

Hormon -relaterede risikofaktorer


Hormonpræparater efter overgangsalderen er forbundet med kræft i æggestokkene . Risikoen er størst for kvinder, som modtager østrogen i mere end fem år , ifølge den amerikanske Cancer Society . Risikoen er lavere for kvinder, som modtager kombineret østrogen og progesteron , selvom risikoen fortsat er forhøjet sammenlignet med kvinder, som ikke tager hormonbehandling . Androgener ( mandlige hormoner ) , som kan anvendes til behandling af endometriose , er forbundet med en højere risiko for kræft i æggestokkene , selv om denne forening ikke er blevet bevist i større undersøgelser .

Reproduktiv Risikofaktorer

fødedygtig sænker en kvindes risiko for kræft i æggestokkene , og risikoen falder med hver efterfølgende barn . Amning nedsætter risikoen yderligere . Omvendt , barnløshed er en risikofaktor for kræft , og infertilitet behandlinger øger de risikoen , især for kvinder , der undlader at blive gravid under behandling . Men , prævention mindsker risikoen . For eksempel , reducere p-piller risikoen for kræft i æggestokkene , som gør æggelederne ligatur og et komplet hysterektomi .

andre risikofaktorer

Fedme ( et body mass index på 30 eller højere ) ikke kun øger risikoen for at udvikle ovariel kræft , men også sandsynligheden for at udvikle mere aggressive sygdom . Den risiko øger også som kvinder i alderen . Kræft i æggestokkene er ualmindeligt hos kvinder yngre end 40 år , og de fleste tumorer udvikles efter overgangsalderen . Brug af talkum pulver på det genitale område eller på hygiejnebind har været knyttet til kræft i æggestokkene . Aspirin og acetaminophen kan reducere risikoen , men disse medikamenter anbefales ikke som forebyggende behandling . Kost , alkohol og rygning er ikke blevet forbundet med kræft i æggestokkene .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------