Position: sygdoms > 8 >

hvad er arterielle blodgasser ?

   Arteriel blodgasser , eller ABGs , bliver analyseret for at besvare flere kliniske spørgsmål i forvaltningen og diagnosticering af sygdomme i åndedrætsorganerne . De hjælper afgøre , om gas udveksling er normal , hvis patienten er at fastholde kuldioxid , hvis der er en lav iltmætning sats og , hvis denne mætning sats falder med motion . Blodprøverne er typisk taget fra enten brachialis , femoralis eller radial arterie , med den radiale arterie , der foretrækkes , fordi den er let tilgængelig og tæt på huden .

Hvordan testen udføres


En uddannet professionel vil drage blod fra en arterie ved hjælp af en sprøjte , der er pre-hepariniseret , hvilket betyder at det har et tilsætningsstof , der vil forhindre blodpropper . Prøven skal straks lagt på is og bragt til laboratoriet . Blodprøven er behandlet ved hjælp af en specialiseret blodgasapparat . Det blod gas -maskinen skal kun et lille udsnit af blod til at køre testen . Denne test bør være afsluttet i 10 til 20 minutter .

kliniske betydning


Arterielle blodgasser hjælp skærmen for luftvejssygdomme såsom cystisk fibrose og astma og er også bruges til at teste effektiviteten af behandlinger for lungesygdom . De kan bruges til at afgøre , om en patient har behov vejrtrækning bistand , og hvis de får den rette mængde ilt . ABGs også udføres for at måle syre-base eller pH -niveau i blodet .

Hvad det Tests


Arterielle blodgasser måle mængden af ilt og kuldioxid , der er opløst i blodet . Denne test måler også pH , eller antallet af hydrogen ioner findes i blodet , sammen med den samlede mængde af kuldioxid transporteres i blodet . Iltmætning måler mængden af hæmoglobin molekyler , der transporterer ilt .

Faktorer der indvirker på resultater

Der er et par påvirkninger udefra , der kan påvirke arteriel blodgas resultater . Hvis patienten ryger en cigaret før prøven , kan de toksiner interferere med testresultaterne . En person , der er hyperventilating vil også have skæve resultater , som vil enhver person , der for nylig har indåndet kulilte . Visse lægemidler kan påvirke blodgasresultater også , diuretika , antibiotika , kan nogle anti-inflammatoriske stoffer og antacida påvirke resultaterne . Patienterne bør altid fortælle lægen om al medicin , over-the-counter og recept , at de tager før at have en arteriel blodgas test .

Farer og komplikationer

Fordi en arterie bliver punkteret , der er nogle iboende risiko for arterielle blodgas test. En mulig komplikation kan være en arteriospasm , hvor arterien kontrakter refleksivt , at gøre det vanskeligt for en prøve opnås . Der er normalt en vis grad af ubehag med denne procedure så godt. Infektion er muligt, men usandsynlig, hvis ordentlig forberedelse af grunden blev gjort forud for nålestik . Det er også muligt for en hæmatom , eller blå mærker , til at danne på stedet , en blodprop til at danne i arterien , der blev anvendt, eller følelsesløshed til resultat.
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------