Position: sygdoms > 8 >

om parathyroidea metabolisme

   Det parathyroidea er en serie af fire små kirtler , der er placeret på skjoldbruskkirtlen . Selv om skjoldbruskkirtlen er involveret i reguleringen af kroppens stofskifte , er det parathyroidea kirtel , der er involveret i en anden form for metabolisme : calcium og fosfor . Den parathryroid kirtel udskiller parathyreoideahormon , som forårsager calcium at blive absorberet og opbevares i kroppen , og fosfor skal fjernes

parathyroideafunktionen


Den parathyroideae mærker og udskiller et hormon kaldet parathyreoideahormon. Parathyreoideahormon er ansvarlig for kroppens optagelse og metabolisme af calcium . Følgelig parathyroidea lidelser påvirker calcium i kroppen .

parathyroidea Disorders


Der er to hovedtyper af parathyreoidea lidelser . Den første er hypoparathryoidism , hvilket får parathyroidea at gøre for lidt parathyreoideahormon. Dette kan være forårsaget af en skade på parathryoid , en genetisk problem , eller en endokrin lidelse . Hyperparatyreoidisme , på den anden side indebærer, at der i alt for meget parathyroidea hormon, der produceres , og er almindeligt resultatet af en godartet svulst eller udvidet biskjoldbruskkirtlerne .

Hypoparathyroid Symptomer


Hypoparathyreoidisme årsager lavt calcium . Dette kan resultere i skrøbelige negle , grove hud og snurren i ekstremiteterne . Det kan også forårsage hurtig dannelse af muskelkramper . Over tid kan hypoparathyroidisme føre til grå stær i øjnene og tand uregelmæssigheder, herunder misdannet tand rødder og svækket emalje . I svære tilfælde kan hypoparathyroidisme ( og den deraf følgende lavt calciumindhold i blodet ) forårsage hovedpine, hukommelsestab og pludselige muskelkramper og kramper .

hyperparathyreoidisme

hyperparathyroidisme årsager forhøjet kalkindhold i blodet , hvilket kan forårsage nogen symptomer i første omgang . Over tid kan forhøjet kalkindhold i blodet føre til træthed , depression eller ømhed og smerter . Det kan også medføre gastrointestinale symptomer såsom kvalme , forstoppelse og opkastning , samt nedsat appetit . Patienter med hyperparathyreoidisme også kan opleve forvirring , øget vandladning og tørst og kan udvikle nyresten . Deres knogler kan også blive skør som følge af øget calcium stofskiftet .

Behandling

I de fleste tilfælde er hyperparathyreoidisme behandles af kirurgisk fjernelse af parathyroidea kirtel , som derefter sætter patienten i en hypoparathyroid tilstand . Hypoparathyreoidisme er normalt behandles med calcium og D-vitamin .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------