Position: sygdoms > 8 >

struktur og funktion af humant blod plasmaproteiner

   Den flydende del af blodet --- den del , der er tilbage efter røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader er fjernet --- kaldes plasma . Selv om dette gennemsigtige , blege-farvet væske ser ud som vand og er i virkeligheden , 90 procent vand , de andre 10 procent spiller en afgørende rolle i at bevare kroppens immunforsvar , iltindhold og andre funktioner . Plasmaproteiner udgør omkring 6 procent af plasma

serumalbumin


Omkring 50 til 70 procent af proteinindholdet i blodplasma består af human serum albumin ( HSA ) . HSA er en arbejdshest protein , der betjener en bred vifte af formål . Det er et afgørende transport protein , på grund af sin evne til at binde både mineralsk ioner , såsom calcium og zink , og større fragmenter , såsom medicin og hormoner . På grund af sin overflod , også HSA spiller en central rolle i at bevare osmotiske balance i blodet , som holder vandet indhold af blod fra siver ud af skibe og i nærliggende væv . HSA er en mellemstor protein af cirka 65 kilodalton ( kDa ) med mange krydsbindinger .

Immunglobuliner


Immunglobuliner er mere almindeligt kendt som antistoffer . Disse proteiner er rigelige i blodplasma , som udgør 20 procent af det totale serum protein belastning . Immunoglobuliner har en central rolle i immunforsvaret , binding til udenlandske organer i blodet ( f. eks bakterier) og signaler celler i blodet til at fjerne dem . Immunoglobulin enheder har en karakteristisk " Y " form og består af fire protein kæder , med " klæbrige ender " , som tillader dem at binde sig til en bestemt type udenlandsk organ . Andre proteiner i plasma , kaldet supplement proteiner , bistå immunglobuliner i deres immunforsvar .

blodpropper Proteiner


fibrinogen og protrombin er to af flere plasmaproteiner afgørende for korrekt blodkoagulation , eller størkning . Disse proteiner er inaktive , indtil de kommer i kontakt med en skade , på hvilket tidspunkt de linker sammen til en tre-dimensionel maske, som resulterer i en blodprop . Fibrinogen er et stort protein ( over 300 kDa ) , der består af tre separate protein kæder krydsbundet sammen . Protrombin er omkring 70 kDa , og omfatter tre loops kaldes Kringle domæner .

Hormoner og vækstfaktorer

Fordi kredsløbssygdomme når ud i alle dele af kroppen , er det ideelt til transport af signalproteiner fremstilles i leveren , kirtler og hjerne til perifere dele af kroppen . Nogle af disse transporteres af blodlegemer , men andre transporteres gennem plasmaet . Selv om disse proteiner udgør kun en lille procentdel af de samlede plasmaprotein , kan de have stærke , systemiske effekter på kroppen . Kønshormoner , såsom follitropin , og væksthormoner , såsom insulin-lignende vækstfaktor 1 ( IGF -1 ) , er eksempler på sådanne proteiner .

Transport Proteiner

Mange af de komponenter , der cirkulerer i blodet kan deltage i mere end en biologisk reaktion og kan have stærke effekter . Andre er uopløselige i vand og ude af stand til at cirkulere på egen hånd . Af disse og andre grunde , er der mange blodplasma molekyler chaperoned af transport proteiner , som regulerer deres interaktion med celler . Som beskrevet tidligere , albumin er en stor transport protein i plasma . En nært beslægtet protein regulerer vitamin D transport og metabolisme . Retinol-bindende protein er et plasma protein , der anstandsdamer anden fedtopløselige vitamin , vitamin A. transferrin familie af plasmaproteiner er involveret i reguleringen af jern , som er afgørende for en korrekt iltning af blodet . Andre transportmidler proteiner er til stede forbigående , afhængigt af fysiologiske forhold .

andre proteiner

Selvom albumin , immunoglobuliner og koagulationsfaktorer er altid til stede hos raske blodplasma , og udgør hovedparten af plasma proteinindhold , tilstedeværelsen af andre proteiner i plasma kan være vigtige indikatorer for sygdom . For eksempel indikerer høj plasmaniveauet af myoglobin skader på røde blodlegemer og potentielle hjerte-kar- sygdomme , mens forhøjede niveauer af vaskulær endotel vækstfaktor ( VEGF ) og IGF -1 er blevet forbundet med kræft .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------