Position: sygdoms > 9 >

methotrexat og folinsyre for hårtab behandling

   Ifølge chemocare. com , er methotrexat en " antimetabolit kemoterapi narkotika . " Det betyder, at det forstyrrer metabolismen af folinsyre i hurtigt delende celler fører til en mangel på folinsyre og til døden af cellen . Folinsyre er et vigtigt B- vitamin, som hjælper med at danne nye blodlegemer og hjælper nye væv og celler som hårsækkene til at vokse . Langvarig behandling med methotrexat kan medføre en mangel på folinsyre , og derfor giver mange læger folinsyre kosttilskud til patienter om methotrexat at medvirke til at minimere bivirkninger . Folinsyre er ikke rutinemæssigt anvendes som behandling, der specielt for hårtab er forbundet med methotrexat

Bruger


Methotrexat anvendes i behandlingen af visse kræftformer , som er karakteriseret ved hurtig celledeling , såsom brystkræft . Det er også bruges til behandling af autoimmune sygdomme som leddegigt og psoriasis , og at forårsage abort i de tidlige stadier af en graviditet uden for livmoderen .

Bivirkninger


Methotrexat påvirker forskellige mennesker på forskellige måder . Ifølge medicineworld. org , omfatter de mest almindelige bivirkninger gradvis hårtab , forandringer i blodceller , diarré , åndenød , nyreskader , rindende øjne , hud og negle farveændringer . Mindre almindelige bivirkninger omfatter leverskader , allergiske reaktioner , hududslæt og neurologiske problemer som hovedpine , adfærdsmæssige problemer , kramper og talebesvær . Hvis du er på methotrexat , er det meget vigtigt at drøfte eventuelle bivirkninger med Deres læge . Sørg for at du overvære planlagte aftaler til at teste for blod abnormiteter .

Hårtab


Hår follikler , de strukturer under huden , der producerer hår , er nogle af de hurtigste dividere celler i kroppen. De deler i gennemsnit hver 23 til 72 timer . Methotrexat mål celler , der deler hurtigt , og som følge heraf , er det nogle gange forårsager død af hårceller og efterfølgende hårtab . Selv om det kan ske , hårtab er ganske sjælden på de mindre doser af methotrexat almindeligvis anvendes til behandling af ting som psoriasis . Det bliver mere almindeligt på de højere doser anvendt til behandling af kræft . Din læge bør forsikre Dem om , at hårtab og mange andre bivirkninger associeret med methotrexat er reversible , når medicinen er stoppet . Total hårtab er sjælden på methotrexat .

Overvejelser

Det er afgørende, at behandlingsregime er overholdt , og eventuelle skadelige virkninger drøftes med din læge . Der er ting, du kan gøre for at hjælpe med at minimere hårtab og til at maksimere genvækst , når du er blevet taget methotrexat . For eksempel kan du bruge bestemte topiske cremer , visse orale lægemidler , laserbehandling , folinsyre som kan ordineres af din læge , og sørg for at have tilstrækkelig protein i din kost . Det er vigtigt at drøfte eventuelle skridt du overvejer at tage med din læge først , da nogle vitamintilskud kan påvirke virkningen af methotrexat .

Folinsyre

Der er ingen specifikke tegn på, at folinsyre tilskud forhindrer hårtab i løbet af behandling med methotrexat . Det bruges til at minimere bivirkninger forårsaget af folinsyremangel , og en af disse bivirkninger er potentiale hårtab . Nogle læger undgå at stille folinsyre kosttilskud til patienter fik methotrexat for kræftbehandling , da det frygtes, at det kan forstyrre virkningen af methotrexat på kræftceller . Hvis du modtager methotrexat for kræft og er bekymret for hårtab og manglende folinsyre , bedes du drøfte med din læge .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------