Position: sygdoms > 9 >

årsag til mørk plet i midten af vision

   Fremkomsten af en sort eller mørk grå plet i midten af din vision signaler et alvorligt problem , der kan i sidste ende føre til blindhed . Check hvert øje for sig ved at se på en foret mønster , såsom tapet , med en overdækket øje . Hvis linjerne vises bølgede , og du ser en mørk plet i midten, kan årsagen være makuladegeneration , og du bør se en optiker på én gang

AMD


Alder maculadegeneration ( AMD ) er en øjensygdom , der viser sig som en mørk grå eller slørede sort plet , eller et hul i synsudgangspunkterne , ofte på det ene øje alene. Over tid , ødelægger fremadskridende sygdom centrale syn , der er brug for læsning og andre nære arbejde samt for kørsel og se afstande . AMD generelt påvirker ikke side , eller perifere , vision . Som navnet antyder , AMD er den hyppigste årsag til synstab hos personer over 60 år.

Årsager


Den gule plet er på bagsiden af øjeæblet , i centrum af nethinden . Der er to typer af AMD : vådt og tørt . Våd AMD skyldes blodkar vokser under den gule plet og kan forårsage tab af det centrale syn meget hurtigt .

Tør AMD , den mest almindelige form , er resultatet af celler i macula nedbryde og sløring vision . Efterhånden angrebne øje mister synet .

Risici


Risikofaktorer for AMD er alder , over-eksponering for sollys ( UVA stråler ) , rygning , familiær disposition, race og køn ( AMD forekommer hyppigere blandt kaukasiere og kvinder ) , fedme , arvelighed og slægtshistorie , højt blodtryk og har lyse øjne .

Symptomer

For både våd og tør AMD , en fælles symptom er en blind plet i centrum af visionen . Et tidligt tegn på tør AMD er sløret syn , med detaljer bliver vanskeligt at skelne . Et tidligt symptom på våd AMD er den bølgende udseende rette linjer .

Evaluering

En visuel skarphed test , den traditionelle øjet diagrammet , der administreres af din optiker , vil vise din vision på forskellige afstande . Øjet læge kan også administrere en udspilede øjenundersøgelse , ved hjælp af dråber for at udvide dine elever , at undersøge nethinden og synsnerven for tegn på AMD samt andre øjenproblemer . I en tonometri test , der et instrument trykket inde i dit øje .

En Amsler-kort er en specifik test for AMD . Det er et gitter-mønstrede diagram med en sort prik i midten . Du vil blive bedt om at stirre på den prik og varsel, hvis nogle af de linjer manglende eller bølget .

Øjet læge kan anbefale, at du ser en retinal specialist , der vil administrere yderligere prøver , herunder en fluorescein angiogram hvor et farvestof indsprøjtes i din arm og fotos er taget , der identificerer utætte blodkar . Specialisten kan afgøre , om du har AMD , om det er våd eller tør form , og om det er på avancerede eller mellemliggende stadier .

Behandling

Behandlinger for våd AMD omfatter laser kirurgi , fotodynamisk terapi eller injektioner af narkotika direkte ind i øjet . Fotodynamisk terapi kombinerer et fotosensibiliserende stof og en bestemt type af lys .

Der er ingen kendt behandling for at forhindre synstab fra avancerede tør AMD , en høj dosis formulering af antioxidanter og zink har vist sig at bremse progressionen af AMD fra mellemliggende til avancerede . De aldersbetingede Eye Disease Study ( AREDS ) anbefaler specifikke beløb af vitamin C og E , beta- caroten ( vitamin A ) , zink og kobber . Den AREDS formulering kan findes i over-the- counter -produkter , men du bør konsultere din læge , før du begynder sådan et regime .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------