Position: sygdoms > 9 >

hvad er smittekæde for tuberkulose ?

   Tuberkulose er en sygdom forårsaget af Mycobacterium tuberculosis . Selv om TB er tænkt som en lungesygdom , kan det angribe andre dele af kroppen såsom ryg , nyrer og hjerne . Venstre ubehandlet , TB kan være fatal . Det er spredt via dråber i luften, når en smittet person hoster , nyser eller taler . Engang blev betragtet som udryddet , er TB gør et comeback , med stærkere og mere antibiotika-resistente stammer . Kæden af infektion for TB har seks links

ætiologiske årsag


Den ætiologiske agent er enhver mikroorganisme , der forårsager infektionen . For TB er det Mycobacterium tuberculosis . Jo bedre dens evne til at vokse , invadere væv og forårsage sygdom , jo større mulighed for at bakterien forårsager en infektion .

Reservoir


Den latente infektion kan være mennesker , dyr eller genstande såsom bordplader og dørhåndtag . Dette giver mikroorganisme et sted at trives og formere sig . Den eneste reservoir for TB er den menneskelige .

Portal af Exit


Det er her microorgansim forlader reservoiret . TB 's portal til exit er via mund og næse . Når nogen med TB nyser eller hoster , de udleder store mængder af TB microbacterium .

smittemåde

Den form for transport er , hvordan bakterien bevæger sig fra ét sted til et andet . Mange bakterie transporteres med uvaskede hænder, overføre bakterien til andre overflader . Med TB , dog smittemåde er hoste eller nyse , at udsætninger TB bakterien i luften . Derefter kan indåndes af en anden person i lokalet .

indgangsport

Mange portaler for indrejse findes for mikroorganismer, herunder pauser i huden , slimhinder ( næse og mund ) og blænder i kroppen . TB 's portal for indrejse er også sin portal af exit-menneskers luftveje . Ligesom TB bakterien kan udvises af nysen , kan det indåndes af næse og mund .

Modtagelige

Mikroorganismer kigge efter en vært , der kan nemt blive invaderet , som en person, der allerede er syge eller har en lav immunsystem . En ældre person med hiv eller aids , vil få en langt sværere ved at overleve TB end en ung , sund 25- årige .

TB Fakta

Ifølge World Health Organization , er en tredjedel af verdens smittede med TB bakterien . De fleste tilfælde af TB i verden forekommer i Afrika og sydøst Asien . Ubehandlet kan hver person med TB inficere 10 til 15 mennesker hvert år . Behandle TB er ikke nogen hurtig og let løsning . Mange måneders antibiotika som Rifampin og andre stoffer er der behov for . På hospitalerne er patienten placeres på dråbe forholdsregler og alle der kommer ind i rummet , skal bære en godkendt TB maske . Det er vigtigt at tage den fulde løbet af antibiotika for at forebygge nye , stærkere stammer af narkotika-resistente TB at opstå.
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------