Position: sygdoms > 9 >

hvad gør mørke pletter betyde i en knogledensitet test ?

   En knogletæthed test , også kaldet en DXA -scanning , kan hjælpe med at bestemme , om en person er i fare for osteoporose , en sygdom der forårsager knoglerne bliver svagere og mere let i stykker . Det bruger røntgenstråler til at bestemme , hvor mange mineraler , herunder calcium, der er i et afsnit af ben . Mørke pletter kan angive , hvor knoglen er mindre tæt og som indeholder mindre calcium

knogletæthed Test


En knogledensitet test fungerer som en X-ray , tage billeder af knoglerne , typisk ryg og hofte . Mindre maskiner kan måle tætheden af knoglerne i håndled , ankler eller fødder , men en central scanning , som ser på rygsøjlen og hoften er som regel den mest nøjagtige til at opdage lav knogletæthed . Scanningen er smertefri og udsætter en person til en ganske lille mængde af stråling , om 1/10th af , hvad en almindelig X-ray ville medføre .

mørke pletter


mørke pletter på en knogle massefylde test kan indikere de steder, hvor knogler er mindre tæt . Dette kan være forårsaget af osteoporose eller andre faktorer . Nogle typer af knoglekræft , kaldet osteolytiske kræftformer , kan også forårsage mørke pletter at dukke op på en knoglescanning , fordi de reducerer også tætheden af knoglen .

Resultater


Normalt vil lægen give resultaterne af en knogletæthed test som to tal , en T-score og en Z-score . T-score satser patientens knogletætheden i forhold til knogletæthed af en sund 30- årig . En T-score mellem 1 og -1 er betragtes som normal , men en T-score , der er mellem -1 og -2,5 indikerer lav knogletæthed , der ikke er alvorlige nok til at blive diagnosticeret som osteoporose . En T-score lavere end -2,5 indikerer osteoporose . Z-score på den anden side , satser patientens knogletætheden i forhold til en person af samme alder . T-score er mere nyttigt at diagnosticere osteoporose , men Z-score kan hjælpe afgøre , om der er en anden underliggende lidelse, der medfører eller bidrager til manglen på knogletæthed .

Osteoporose

mørke pletter på en knogletæthed scanning kan være en indikation af osteoporose , men det er op til lægen for at gøre denne diagnose , som normalt ved hjælp af en T-score fra knoglescanning . Osteoporose får knoglerne til at blive skrøbelige og bryde lettere . Det påvirker både mænd og kvinder , men det er mere sandsynligt, at påvirke kvinder . Osteoporose optræder ofte uden symptomer , indtil knoglerne bliver så svage en fraktur opstår . Brud på hofte og rygrad er særligt problematisk og kan føre til livslang konsekvenser såsom gangbesvær .

Behandling

Hvis der er mørke pletter på knogletætheden test og /eller en patient modtager en lav T-score , en læge kan diagnosticere osteoporose . Bisfosfonater, medicin, hjælpe med at opbygge knogletæthed , er de mest almindelige behandling for osteoporose . Hormoner kan også hjælpe med osteoporose , men bisfosfonater er meget mere effektive og almindeligt anvendt. Normalt bisfosfonater er taget i op til fem år for at sikre sunde knogler .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------