Position: sygdoms > 9 >

stamceller vs hudceller

   Stamcelleforskning er blevet en af de kontroversielle punkter i moderne videnskab og medicin . Hudceller er de celler , der udgør huden . Der er en række forskelle mellem disse to , herunder deres levetid , deres make- up , og deres formål

Cycle


Som med de fleste andre celler , gå hudceller gennem en række faser over deres levetid , eller cykle , før de dør . Unge hudceller er den dybeste , og deres primære funktion er at kopiere mere hud celler . Som cellen aldre , flytter det opad gennem lag af huden , indtil den begynder at frigive lipider , der danner beskyttende ydre lag af huden . På den anden side , stamceller kan udvikle sig til næsten alle andre celler i kroppen . Det betyder , at hver celle , som den udvikler sig , kan have en meget anderledes cyklus .

Formål


Hudceller udgør lag af huden , der beskytter organer fra verden udenfor . Stamceller bruges i forskning for at forstå hvordan organismer udvikler sig fra en enkelt celle , og hvordan beskadigede celler erstattes af sunde dem i organismer , der er ophørt med at vokse .

hud celletyper


Selvom det ikke er præcis typer , hudceller gå gennem en række ændringer i løbet af deres cyklus . Den dybeste lag af huden er ikke består af hudceller på alle , men snarere fedt og kollagen celler . Laget kaldes underhuden . Det næste lag , dermis , består af kollagen fibre , hår follikler og svedkirtler , blandt andre ting. Hudens celler findes i epidermis . Det nederste lag af overhuden indeholder basal hudceller , som kontinuerligt kopiere . Som hudceller modne de er skubbet opad til planocellulære lag . Nu kaldet pladecellekræft celler , begynder de at producere keratin , et protein , der gør det meste af hud, hår og negle . Da cellerne fortsætter med at modne de også fortsætte med at bevæge sig op , indtil de endelig når overfladen af huden og dø . Denne cyklus tager normalt 28 til 30 dage.

Stem Cell Typer

Generelt er der to former for stamceller , embryonale stamceller og voksne stamceller . Disse navne henviser til , hvor cellen er taget fra . Embryonale stamceller er af æg, som er blevet befrugtet , og derefter doneret til et forsøgsanlæg . De er ikke taget fra befrugtede æg findes inden for et menneske livmoder . Voksne stamceller er oprettet af en voksen kroppen til at erstatte ødelagte celler , alt efter hvilken del af kroppen , de blev fundet .

Forskelle

Hudceller er specialiserede celler, der er designet til at gøre op epidermis lag af huden . Stamceller er ikke specialiserede celler og har potentiale til at udvikle sig til specialiserede celler . På grund af dette , kan en stamcelletransplantation udvikle sig til en hudcelle , samt alle andre celler , for at erstatte ødelagte celler . Stamceller kan udvikle overalt i kroppen , og forskning ser også ind i stamcelle-baserede behandlinger til at bekæmpe cellebaserede lidelser , såsom kræft .
----------------------------------
vedrører artiklen:
----------------------------------
anden artikel:
----------------------------------